Tässä joitakin kirjassa esiteltyjä apuvälineitä kehitystyöhön ja kokeilujen suunnitteluun. Lataa, tulosta ja käytä vapaasti!
Kokeilusuunnitelma
Kokeilusuunnitelma on työkalu, jonka avulla voidaan edesauttaa kokeilujen onnistumista. Se kertoo miten kokeiluihin tulisi valmistautua, mitä kokeilujen aikana tapahtuu ja mitä niistä on tarkoitus oppia.
Lisää tietoa kokeilujen suunnittelusta kirjan sivulla 78.
Ideakanvaasi
Yksi tapa saada parempi käsitys kehitettävästä ideasta ennen varsinaisiin kokeiluihin siirtymistä on idean jakaminen pienempiin osiin ja näiden osien kategorisointi käyttäen apuna erilaisia kanvaaseja.
Lisää tietoa kanvaasien käytöstä kirjan sivulla 87.
Lean Canvas ja Business Model Canvas
Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa järjestää kehitettävän idean osia eri kategorioihin. Lean Canvas -työkalu sopii hyvin uuden liiketoiminnan kehittämiseen ja Business Model Canvas tilanteisiin, joissa on jo jotain olemassa olevaa kuten organisaatio ja sen käytettävissä olevat resurssit, toimittajat, jakelukanavat, asiakasryhmät ja niin edelleen.
Lisää tietoa Lean Canvas ja Business Model Canvas -työkaluista kirjan sivulla 90.
Hypoteesipohja
Hyvä lähtökohta seuraavaan kokeiluun valmistautumiseen on luoda hypoteesi, jonka kumoamiseksi tai validoimiseksi kokeilu suunnitellaan. Tämä auttaa pitämään kokeilun huomion oikeassa asiassa. Lisäksi hypoteesin laatiminen auttaa ymmärtämään, millaista tietoa kokeilulla pitäisi synnyttää.
Lisää tietoa hypoteesin luomisesta kirjan sivulla 97.
Palautekaavio
Palautekaavio toimii apuna palautteen ja huomioiden keräämisessä niin haastatteluissa kuin havainnoidessakin. Erityisen tärkeää on kirjata muistiin yllättävät oivallukset, kipupisteet, käytettävyysongelmat, tykkäämiset, tykkäämättömyydet ja niin edelleen.
Lisää tietoa palautteen keräämisestä kirjan sivulla 125.